bilde ko parada kad esi afk par ilgu
0
blogs
+0.10 ieiro

10 Fascinējoši fakti par mobilajiem telefoniem

Blogu izveidoja Vortex • 2016. gada 22. septembrī, 22:57

Maz ticams, ka izejot no mājas, tu aizmirsīsi savu mobilo. Bet cik daudz tu par šīm ierīcēm zini?

Vai tu zini, kas ir Martins Kūpers? Ko nozīmē tekstonīms? Kurš ieviesa īsziņu 160 simbolu standartu?

ORIĢINĀLTULKOJUMS

Pirmais komerciālais... Autors: Krishin 10 Fascinējoši fakti par mobilajiem telefoniem1.

Pirmais komerciālais mobilais telefons.

Pirmais mobilais zvans tika veikts 1973. gadā un to veica "Motorola" darbinieks Martins Kūpers. Viņš, atrodoties Ņujorkas ielās, zvanīja savam sīvākajam konkurentam. "Es zvanīju Džoelam Endželam, manam pretiniekam no kompānijas "AT&T", kura tajā mirklī bija lielākā kompānija pasaulē. Mēs tolaik bijām maza kompānija no Čikāgas. Viņi mūs uzskatīja par blusu, salīdzinot ar ziloni," Martins stāstīja BBC.

"Es teicu, sveiks, Džoel, šeit Martijs. Es tev zvanu no mobilā telefona, īsta, rokās turama mobilā telefona. Klausules otrā pusē bija klusums. Man šķiet, Džoels jau grieza zobus." Telefons, no kura Martins zvanīja, bija Motorola DynaTAC prototips, kurš desmit gadus vēlāk arī kļuva par pirmo komerciāli pieejamo mobilo telefonu. 1984. gadā tā cena bija $3.995, kas tagad līdzinātos $9000 inflācijas dēļ.

Pirmais viedtālrunis Simon... Autors: Krishin 10 Fascinējoši fakti par mobilajiem telefoniem2.

Pirmais viedtālrunis. 

'Simon' iznāca 1993. gadā. Tas svēra nedaudz vairāk par vienu mārciņu (~450 grami) un tam bija LCD skārienjutīgs ekrāns. Preses izdevumi to raksturo kā telefonu, kuru izgatavojuši IBM, tas izskatās kā parasts telefons, taču piedāvā daudz vairāk, nekā tikai balss zvanus. Patiesībā lietotāji šo ierīci varēja izmantot kā peidžeri, elektroniskā pasta ierīci, kalendāru, piezīmju blociņu, adrešu grāmatiņu, kalkulatoru, kā arī ar irbulīti izmantojamu zīmējumu laukumu. Tas viss par nieka $899.

Kopumā tika izgatavotas 2000 šādas ierīces, tagad tās ir kolekcionāru īpašumā.

160 simbolu sms limitsPastāv... Autors: Krishin 10 Fascinējoši fakti par mobilajiem telefoniem3.

160 simbolu sms limits.

Pastāv vairākas teorijas par teksta ziņu rašanos. Bet, īsumā, teksta ziņu sistēma tika izveidota 20. gs. beigās un vīrs, kurš to izveidoja bija vācietis Frīdhelms Hillebrands.

Strādājot GSM grupā, Frīdhelms nāca klajā ar 128 - baitu teksta ziņu konceptu, kuras varētu sūtīt pa eksistējošo mobilo telefonu tīklu. Ziņu īsums bija acīmredzams parametrs ņemot vērā izmēra lielumu, taču tieši 160 simbolu limits ir intriģējoša Hillebranda ideja.

Stāsts ir tāds, ka 1985. gadā Frīdhelms eksperimentēja rakstot zīmītes uz savas rakstāmmašīnas, lai nāktu klajā ar ideālo sms garumu. Hillebrands skaitīja burtu skaitu, ciparus, punktuācijas zīmes un atstarpes lapā. Katra ziņa aizpildīja vienu vai divas līnijas un gandrīz vienmēr aizņēma mazāk kā 160 rakstzīmes.

Viņš 160 rakstzīmju limitu nodēvēja par "perfekti pietiekamu" un 1986. gadā GSM grupa izveidoja šo standartu. Pēcāk visiem mobilo telefonu ražotājiem tika norādīts to atbalstīt.

Mūsdienās ir iespējams nosūtīt sms garākas par 160 simboliem, bet Hillebranda mantojums turpina dzīvi sociālajā tīklā Twitter. Micro-blogošanas tīkls izmanto 140 simbolus īsajai ziņai un 20 simbolus lietotājvārdam.

quotKabatas zvanuquot... Autors: Krishin 10 Fascinējoši fakti par mobilajiem telefoniem4.

"Kabatas zvanu" problēma.

Iespējas, ka tu saņemsi "tukšu" zvanu savā telefonā, it īpaši, ja tavs vārds sākas ar burtu 'A', agrāk nebija nemaz tik mazas. Glābšanas dienestiem gan tas sagādāja daudz vairāk raižu. 21. gadsimta sākumā šie tukšie zvani sastādīja apmēram 70% no visiem 911 zvaniem ASV. Apvienotajā karalistē to skaits dienā sasniedza pat 11 tūkstošus.

Tātad, kāpēc kabatā tik bieži saspiedās tieši 911 vai 999 kombinācija? Neskatoties uz to, ka mobilā telefona taustiņi varēja būt bloķēti, šie numuri tāpat bija ievadāmi un savienojami īstas nelaimes gadījumā. Patiesībā, vairāki veci Amerikāņu mobilie telefoni auto-savienojās ar 911, ja zvanītājs piespieda un turēja ciparu 9, vai arī divus ciparus uzreiz.

Telefonu izgatavotāji tagad ir atspējojuši šādas iespējas, taču šādi zvani joprojām gadās. Pagājušo gad divi vīri tika iztraucēti mašīnas zādzības laikā pēc nejauša zvana 911. Šī gada maijā narkotiku dīleris tikai aizturēts pēc šāda zvana darījuma laikā.

Pasaulē dārgākais... Autors: Krishin 10 Fascinējoši fakti par mobilajiem telefoniem5.

Pasaulē dārgākais telefons.

Britu juvelieris Stjuarts Hjudžes apgalvo, ka ir izveidojis pasaulē dārgāko mobilo telefonu. iPhone 4 "Diamond Rose" cena sastāda 5. miljonus stelriņa mārciņu.

Par šo satriecošo summu pircējs iegūs 500 individuāli nevainojamus dimantus, kuri kopā sastāda vairāk kā 100 karātus, rožu zelta krāsas Apple logo ar 53 dimantiem tajā, un vienu 7.4 karātu rozā dimantu uz 'home' pogas.

Hjudžes arī ir pievienojis 8 karātu nevainojamu dimantu, kurš var aizvietot rozā dimantu, ja nu gadījumā jums rozā krāsa neiet pie sirds, lai noslēgtu šādu darījumu.

Neīsti plastmasas kokiAr... Autors: Krishin 10 Fascinējoši fakti par mobilajiem telefoniem6.

Neīsti plastmasas koki.

Ar aptuveni diviem miljoniem mobilo sakaru torņu un antenu ASV, tu noteikti domā tos ieraudzīt uz katra stūra. Bet fakts ir tāds, ka tie bieži vien ir maskēti. Pilsētās inženieri ir izdomājuši veidus, kā uzstādīt ekipējumu zīmēs, telefonu stabos, baznīcu un katedrāļu torņos un pat vēja rādītājos.

Pats interesentākais veids, kā apslēpt antenas, ir nomaskēt tās kā plastmas kokus. Daudzi cilvēki nemaz neievēro šos torņus, tie ir labi apslēpti. Bet ja tos meklē, tad tos ir viegli atrast. Protams, Latvijā tādus neatradīsi! :D

TelefobijasMūsu attiecības... Autors: Krishin 10 Fascinējoši fakti par mobilajiem telefoniem7.

Telefobijas.

Mūsu attiecības ar telefoniem nekad nav bijušas tās vieglākās. Neskatoties uz etiķetes problēmām, kuras izraisa mobilais telefons, daži resursi apgalvo, ka mūsu mentālā veselība arī ir cietusi.

Ar dažādu ticamības pakāpi, eksperti ir atklājuši telefonfobiju, nomofobiju, fridžensofobiju un "Ringxiety".

Telefonfobija ir bailes veikt vai saņemt mobilā telefona zvanus.

Nomofobija (no-mobile-phone phobia) ir bailes, ka pazaudēsi telefonu, tas izlādēsies, vai arī nebūs zonas.

Fridžensofobija ir bailes, ka izmantojot mobilo telefonu, tu bojā savas smadzenes.

"Ringxiety" tiek aprakstīta kā "psiho - akustistisks fenomens", kad tu dzirdi (vai jūti), kā tavs telefons zvana, tad kad tas nezvana.

Balss pasta... Autors: Krishin 10 Fascinējoši fakti par mobilajiem telefoniem8.

Balss pasta izgudrošana.

1986. gadā Skots Džouns, 26. gadus vecs pētnieks no "MIT" izgudroja modernu balss pasta sistēmu.

Lai arī amerikāņu mobilo telefonu operatoriem bija jāpārvar regulu bāzētas problēmas, pirms tie varēja piedāvāt balss pastu lietotājiem, Džounsa sistēma uzvarēja izsolē, lai izveidotu balss pasta sistēmu mobilās pasaules lielajiem uzņēmumiem.

Lai gan tagad balss pastu mēs esam atstājuši novārtā, tas vēlajos 80. gados bija ļoti svarīgs.

TekstonīmiBez scaronaubām... Autors: Krishin 10 Fascinējoši fakti par mobilajiem telefoniem9.

Tekstonīmi.

Bez šaubām mēs visi esam saskārušies ar tekstonīmiem kādā no mūsu mobilā telefona lietošanas reizēm. Tekstonīms ir vārds, kuru raksta ar tādu pašu ciparu kombināciju, kā citu vārdu. Piemēram, vārds "home", kas vienlaicīgi var arī parādīties kā "good" vai "gone", jo tie visi ir rakstīti ar ciparu kombināciju "4663."

Pieaugošais QWERTY tipa klaviatūru skaits un "inteliģentāka" programmatūra nozīmē tekstonīmu pazušanu un auto-korekcijas ieviešanos.

Visu laiku pārdotākais... Autors: Krishin 10 Fascinējoši fakti par mobilajiem telefoniem10.

Visu laiku pārdotākais mobilais telefons.

Ja popularitāte izteiktu visu, tad tu noteikti domātu, ka iPhone ir pagaidām labāk pārdotais telefons. Pēc nesenajām ziņām, ka ir pārdots 100. miljonais iPhone, Apple ir iekļuvuši top5, taču ir vēl tālu no mobilo telefonu bestsellera.

Pasaulē populārākais telefons ir Nokia 1100, vienkārš GSM telefons, kurš iznāca 2003. gadā. Ir pārdoti vairāk kā 250 miljoni šo modeļu. Arī Nokia 3210 un 3310 ir iekļuvuši top5, bet pēdējā vieta pieciniekā pieder Motorola RAZR.

rakstu avots-spoki

raksta autors-Krishin


2016. gada 16. decembrī, 08:54
2016. gada 28. septembrī, 15:37
Pirmais veidtālrunis - wtf, 1x mūžā tādu redzēju. Dēļ tā vien šis blogs nebija bezjēdzīgs manās acīs :D
Vispopulārākie blogi šodien
Fakti par BMW
1. Ko tieši apzīmē šie trīs burti – BMW? Tas ir saīsinājums no Bayerische Motoren Werke (vācu valodā). Angliski tas būtu Bavarian Motor Works.2. BMW kompānija tika nodibinā...
2 komentāri
0
kaut kas baigi cute
Baltijas jūrā sastopamas trīs roņu sugas - pelēkais ronis, pogainais ronis un plankumainais ronisRoņu ķermeņi ir ideāli piemēroti peldēšanaiRonim nav nev...
4 komentāri
0
Do You Have an Interest in Purchasing a Church Carpet
In the most recent few years, the architectural style of churches has emerged as a significant trend that has had a significant impact on the people who attend services. This change in architectural s...
1 komentāri
0
BĒRNĪBAS 14 populārākās multenes/multfilmas kuras tu varētu zināt!!!
1.Naruto2.Sūklisbobs kvadrātbiksis.3.Miki pele.4.Skubijs DOOOO!!!!5.Teletubiji :D6.Dora un zabaks.7.Diego.8.Yugio.9.Beibleidi.10...
12 komentāri
0
Tomātu sēšanas atgādinājums
Nemanāmi ir pienācis jau marta vidus, jeb jau beigas drīzāk, kas dārza darbu darinātājiem liecina vienu – ir laiks sēt tomātus, lai maijā stādus varētu pārstādīt siltumnīcā un gaidīt sulīgos aug...
4 komentāri
0
Top 10 :Neredzētas būtnes kas dzīvo okenāna dzelmē!
Ūdens dzelme - pats zemākais okeāna līmenis, kurš atrodas vairāk nekā 1800 metru no ūdens virsmas. No tā, ka līdz šim līmenim nonāk tikai neliels gaismas daudzums, vēsturiski tika uzskat...
7 komentāri
0
Tu Nopietni?
Es Tiko Pirms 5 minūtēm pasūtiju JB Serverī - 6000 JB Naudas , Niku Reģistrācija , VIP uz 4 dienām...Tagad priecīgs eju iekšā serverī (pirmo reizi vnk.) un ej cik gribi parāda '' Ki...
16 komentāri
3
KrEkErA dzīve iekš kick.lv
Sveiki kick'ieši , šeit KrEkErA dzīve iekš kick.lv , nekā interesanta , bet tāpat man nav ko darīt un zāles esmu sadzēries , tāpēc ar galviņu nekā :)Tātad KrEkErA pirm...
12 komentāri
0
Lapsa iesalst ledū
Kāds mednieks Vācijā atradis lapsu, kuras dzīves beigas bijušas mokošas - viņa iesala ledū Donavā.  Mednieks Francs Štēle no Frīdingenas piektdien pastās...
4 komentāri
0
Postošākās dabas katastrofas
1. Vispostošākā zemestrīce pēdējos gados notika 2004. gadā, Indijas okeānā. Tās stiprums bija 9,3 balles (trešā lielākā jebkad reģistrētā), un tā izraisīja milzu cunami, laupot apmēr...
3 komentāri
0
Ziemassvētki
25.decembrī katoļu baznīcā tiek noturētas trīs Svētās Mises. Pirmā Mise ir veltīta naktij. Tautā to sauc par Eņģeļu Misi, jo eņģeļi pirmie sludināja prieka vēsti virs Betlēmes. Otrā Mise notiek rīta s...
2 komentāri
0
Vecie laiki csa xD
14 komentāri
3
7 fakti par suņiem
Es zinu ka lielāko daļu jūs zinat bet tas ir priekš mana prieka!!!Man ļoti patīk suņi tieši tāpēc es izveidoju šo bloguIr lietas ,kuras mums ir pašsaprotamas sa...
5 komentāri
0
seksuālais kanibālisms
Dievlūdzēji savu nosaukumu ieguvuši savas tipiskās Dieva lūdzēja pozas dēļ.Dievlūdzēji dzīvo sausos un tuksnešainos reģionos, kalnu pļavās, Āfrikas savannās un mitro...
5 komentāri
0
Interesanti fakti
 Pasaule ir pilna ar interesantām lietām. Ir vēl daudz nezināmas lietas no pagātnes, un arī visapkārt kaut kas mainās. Nevar palikt vienaldzīgs pret šiem notikumiem. Parādīšu ju...
0 komentāri
0
Cik prātīgi ir aprunāt kultūristus?!
Kārtējā izjokošana. Bet šiem izjokotajiem noteikti bija bailīgi. Divi kultūristi ir izlēmuši iziet ielās un pabaidīt iedzīvotājus. Nekas neparasts, pienāk puisis ar mikrafonu...
2 komentāri
0
Ko nodara kafija
1. Iemesli PAR LABU kafijai: 1. Ja Jums ir aizcietējumi Šādā situācijā kafija pat ir ieteicama, jo tai ir caureju veicinoša iedarbība. Respektīvi, tā palielina urīna izdalīšanos u...
8 komentāri
2
Interesanti Fakti Par Ūdeni...
1. Tomātos ir 90 procenti ūdens.2. Lai izveidotu normāla izmēra avīzi, ir nepieciešami 300 litri ūdens.3. 85 procentus no visām pasaules slimībām var iegūt caur ūdeni....
4 komentāri
0
The Best Old School Hip Hop Rappers.
Sveicināti lasītaji , ilgi domāju un izdomāju , ka arī es varētu uztaisīt savu blogu , par tēmu , kas man ir ļoti tuva , par hiphopu .Šajā blogā jūs varēsat lasīt par populārakajiem reperie...
5 komentāri
0
by Sandis show-off art #1
Hey, kā saprotat pēc nosaukuma,  būs blogs priekš maniem zīmējumiem, jauniem veciem un nākotnes darbiem.Protams kā beigās "#1" norāda būs vairāki bloga sējumi, katrā pa 5 dar...
6 komentāri
0