bilde ko parada kad esi afk par ilgu
Apskati
0
0
topic
[Apskats] Hip-hops un tā pirmsākumi
kpucmepc
V.I.P.
338 atbildes forumā
Online: 9d 3h 18m
Redzēts 2017. gada 28. martā, 12:14
Pievienots, 2014. gada 05. maijā, 21:47

Hip –hop ir mūzikas žanrs, kurš aizsākās 1970.gados Ņujorkā (Bronksā). Tās aizsācēji bija galvenokārt afroamerikāņi un latīņamerikāņi. HHā ir četri galvenie pamatelementi : repošana , DJing (dīdžejošana), graffitī zīmēšana un breikošana. Citi elementi ir „beatbox” (bītbokss) , ģērbšanās stils un slengs (valodas kultūra). Kopš HH dzīves stila rašanās, tas ir izplatījies visā pasaulē un pašlaik ir populārs jauniešu vidū, taču mūsdienās reps un 80. – 90. gadu reps ir ļoti atšķirīgs.

 

 

Hip-hopa pirmsākumi, attīstība mūsdienās

 

 

Dīdžejošana

 

Dīdžejošana ir manipulēšana ar skaņām un tādejādi radīt mūziku pēc patikas. Mūzikas veidošanā izmanto „dj maisītāju” (DJ mixer), fonogrammas griezuļus un dažādas pogas, kas rada skaņa. Tos sasummējot kopā rodas „bīts”.

Atšķirībā no mūsdienām 70.- 90. Gadu „bīti” bija veidoti no dzīvām skaņām, miksēšanas tikai uz pults, bet šobrīd izmanto dažādas fonogrammas un sarežģītas programmas ,lai instrumentālo mūziku padarītu savādāku, skaļāku un ar lielākiem skaņu viļņiem, kas, manuprāt, padara „bītu” pretīgāku, taču par gaumi nestrīdas.

 

 

Graffiti zīmēšana

 

Graffiti no sengrieķu valodas nozīmē zīmēšana uz sienas : attēls, uzraksts vai zīmējums. Populārākās vietas ,kur tiek zīmēti graffiti ir uz māju sienām, mūriem, atkritumu tvertnēm u.c.

Amerikā, aptuveni ap 1960. gadā graffitī tika izmantoti teritoriju iezīmēšanai. Populārākie teritoriju iezīmēšanas simboli bija „Savage Skulls”, „La Familia” un „Savage Nomads”. Tajā laikā augstāk stāvošām personām šī lieta nepatika, bet to nebija iespējams apkarot, jo ar katru dienu tas palika populārākas, un bez tā nebija iedomājama ikdiena. Mūsdienās graffiti zīmē līdzīgi, gan jau arī kādos Ņujorkas nostūros ir „banda” ,kas iezīmē teritoriju, bet no agrākiem laikiem nekas īpaši nemainās.

 

Bītbokss

 

„Beatboxing” ir galvenokārt saistīta ar mākslu radīt „bītus” vai ritmus izmantojot cilvēka muti un lūpas. Tas ir veids, kā radīt hip-hop mūziku,dažkārt arī attēlot citas mūzikas stilu.

„Beatboxing” popularizētāji, aizsācēji bija „Doug E” un „Fresh”. Liela popularitāte beatbox guva 1980.gadā ar ievērojamiem māksliniekiem, piemēram, „Daren „Buffy, The Human Beat Box”, „Rahzel” u.c. Šobrīd bītbokss ir attīstījies. Ir izdomātas, izveidotas jaunas skaņas un visādi „flow”, kas agrāk nebija.

 

Breikošana

 

Breikošana ir deja ,kur tiek iekļautas vairākas dejas, cīņas elementi, piemēram, bokss, karatē. To visu saliekot pa daļām, radās deja jeb breiks.

Pirmās hip-hop deju kustības parādījās 1983.gadā. Tās kļuva populāras jauniešu vidū, kad „breikošanas cīņas” parādijās uz ielām. Ar katru gadu, dienu, mēnesi breikošana attīstās, parādās jauni deju soļi, kustības un akrobātika.

 

 

Repošana

 

Repošana, pazīstama arī kā repa mūzika, „MCing” vai „rīmēšana”, ir līdzīga kā dziedāšana, taču repu izrunā pie kāda „bīta”, tā veidojot repa mūziku. Repa mūzika balstās vairakkārt uz DJiem, kas veido ritmu, „bītu”, pie kā dziedātāji veido skaņdarbu.

Repošanu aizsāka afroamerikāņi, kas dzeju pārveidoja savā stilā, tā izveidojot repa mūziku. Pirmais drosminieks ,kas uzsāka repot bija „Afrikaa Bambaataa”. Viņš bija nozīmīgs repa mūzikas pionieris, taču ar laiku vairs nebija tik populārs, jo pakāpeniski mainījās repa mūzikas izpildītāji.

 

Astoņdesmitie, deviņdesmitie – zelta laikmets

 

Astoņdesmitie, deviņdesmitie gadi bija hip – hopa zelta gadi. Parādijās „gangsta rap”, liela uzmanība tika vērsta uz jaunajiem repa izpildītājiem un grupām ,kas tajā laikā dominēja virsotnē. Populārākās grupas bija „N.W.A”, „Geto Boys”, „2 Live Crew”, „The Fat Boys”, „Beastie Boys”, „Run-D.M.C.” un „Boogie Down Production”, savukārt vēlajos astoņdesmitajos lielu popularitāti guva izpildītāju grupas „Onyx” un „Wu Tang Clan”. „Onyx”, nepilnā sastāvā, pastāv vēl šodien un ik pa brīdim izdod jaunus singlus.

 

Hip-hops mūsdienās

 

Mūsdienās hip-hops vairs nav izkopts. Lielai daļai mūziķu lirika praktiski ir vienāda, dziesmām netiek piešķirta īpaša doma, dzied tikai par naudu, dārgakmeņiem, drēbēm, vai kā paņēma priekšā ma*** un tiecās pēc augstākās slavas, toties agrāk mūziķi dziedāja par cilvēkiem uz ielām, draugiem, problēmām, kas skar visus vai vienkārši par savām domām. „Bīti” nebija pārbāzti ar visādiem sū***. Nerunāšu pat par ģērbšanās stilu. Pārbāzti ar zelta gredzeniem un ķēdēm, agrākais stils bija vienkāršāks.

 

(Šis neattiecās uz visiem mūsdienu izpildītājiem)

 

 

Hip-hopa ietekme uz mēdijiem

 

Hip-hop kultūra ir bijusi ar plašu pārklājumu plašsaziņas līdzekļos, jo īpaši televīzijā. Ir bijuši televīzijas raidījumi, kuri tika veltīti tieši hip-hopam. Daudzus gadus „BET” bija vienīgais televīzija kanāls, kur tika atskaņota hip-hop mūzika, bet pēdejos gados „VH1” un „MTV” pievienoja hip-hopu savā atskaņošanas sarakstā. „Run-D.M.C.” bija pirmā grupa, kura parādijās „MTV” televīzijas kanālā. Ar interneta parādīšanos cilvēki sāka piedāvāt vietnes, kur dzirdama hip-hopa mūzika, redzami graffitī zīmējumi, dejas un vairāk pastāstīts par hip-hopu.

Vēlāk parādijās hip-hopa filmas, kas vērstas uz hip-hopa dzīvesveidu. Dažas no šīm filmām ir : „Boyz n the Hood”, „Juice”, „Notorious” un „Get Rich Or Die tryin”.

 

 

 

Autors; imgox

Pēdējo reizi rediģēja kpucmepc, 2014. gada 22. jūlijā, 16:52.
FANTOMS
Jauniņais
682 atbildes forumā
Online: 14d 7h 26m
Redzēts 2019. gada 01. februārī, 20:24
1 Brīdinājumi
Pievienots, 2014. gada 05. maijā, 21:49
0
post

Kaut kad nesen es arī skolā taisīju prezentāciju par Hip-Hopu un,ja godīgi,izskatās gandrīz tāpat kā tavējais apskats :D

Bez bildēm tā mazliet garlaicīgi un neoriģināli,bet nu cepums tev par cenšanos!

𝙿𝚒𝚠𝚛𝚒𝚡
V.I.P.
Papucītis
12119 atbildes forumā
Online: 296d 7h 47m
Redzēts 2022. gada 30. novembrī, 00:10
9 Brīdinājumi
Pievienots, 2014. gada 05. maijā, 21:53
0
post

slinkums lasīt :D

nezinu kā te tika grafiti, bet labi :D

 canadianu esat dzerusi? afigennais ar kolu  
bdmkuu
Lietotājs++
Čaks Noris.
405 atbildes forumā
Online: 9d 7h 41m
Redzēts 2018. gada 13. septembrī, 19:15
4 Brīdinājumi
Pievienots, 2014. gada 07. maijā, 02:37
0
post

Ir ok..
Man tev liels + ir par to,ka tu pats raksti visus apskatus :)

Snuffeklis
V.I.P.
lalala
lalala
994 atbildes forumā
Online: 47d 16h 15m
Redzēts 2023. gada 08. februārī, 14:07
3 Brīdinājumi
Pievienots, 2014. gada 07. maijā, 02:41
0
post

Šo to zināju, jo agrāk kad gāju skolā man bija jāveido apskats/prezentācija par hip-hop!

Lietotāji skatās šo tēmu: 0
Lietotāji, kas ir lasījuši šo tēmu: 7 ( 748 skatījumi )
Tessa&Hardin, Tadzhx, alle, Latvians, FreshCat, kpucmepc, Kokaīns