bilde ko parada kad esi afk par ilgu
Haoss / Beztēma / Offtopic
4
0
topic
Pavāru stūrītis
🌿🌿🌿
Biedrs
🤙 420 metrus no zemes 🌿
881 atbildes forumā
Online: 105d 19h 10m
Redzēts Vakar, 19:49
Pievienots, 2020. gada 29. martā, 11:13

Tā kā man pašam nereāli patīk gatavot tad nu padalīšos ar recepti, kas vakar tika uztapināta manās pusdienās. Ik pa laikam droši vien šeit kautko iemetīšu, lai paturētu dzīvu. Bet nu aicinu arī citus piedalīties. Vienīgi gribētos, lai receptes ir savas nevis links uz kaut kādu Gordona Remsija kulināršedevru. Pavārmāksla jau savā nosaukumā viena satur vārdu māksla un, manuprāt, katram kas kaut ko činī ēst vajadzētu ielikt daļiņu sevis, nevis tupi sekot - tā tagad 3.14g. sāls.

Mana versija zupai "Ramen". Daudz noviržu no oriģinālās receptes, bet nu arī šis būs tik pilns ar visām krāsām un garšām, ka gribēsies vēl un vēl ... un vēl.

Neliela atkāpe: viena no zupas sastāvdaļām ir marinēta ola un to vajag ielikt marinēties dienu iepriekš (ticiet man, tas ir to vērts). Tad nu ar to arī sāksim ... ola.

Vajadzēs: liela ola (uz porciju viena), 200ml sojas mērces, 200ml rīsu etiķa (vai mirin, ja Jums tādam ir piekļuve) un mazliet, mazliet ūdens.

Ieliekam olu vārošā ūdenī un vāram kādas 3 minūtes (šķidrs olas dzeltenums piešķirs papildus krāsu, garšu bonusu zupai). Pēc tam ieliekam bļodā ar ledu un ūdeni, lai ola pačillo un saglabā savu tā brīža stāvokli. Pēc pāris minūtēm ķeksējam olu laukā un nolobam. Kādā bļodā samaisam marinādes sastāvdaļas un liekam olu iekšā. Tagad šo olu ledusskapī uz nakti (bet ja baigi gribas tad uz kādām vismaz 3-4 stundām)

Pārejam pie interesantās daļas, jeb pašas zupas gatavošanas. Laiku aizņems kādas 30-40min.

 

Vajadzēs: vistu šķinķīši bez kauliem un ādas (viens gb uz porciju ir ok - var pat 2 uz trīs porcijām), sīpols, ķiplokdaiviņas, īkšķa lieluma ingvera saknes gabaliņš, buljons (nu ne jau no kubiciņiem, bet reāli novārīts buljons - ja ir interese iemetīšu simple recepti arī šim), bet ja slinkums vārīt buljonu var arī iztikt (garša tāpat būs episka), sojas mērce, marinētas šitake senes, rīsu nūdeles.

Sākam ar to ka lielā, dziļā pannā (šim ideāli der wokpanna) uz vidējas uguns apcep smalki sagrieztus sipolus (kādas 3min). Kad sīpoli sāk palikt caurspīdīgi integrējam iekšā rupji sagrieztas notecinātas šitake sēnes. Maisot pacepam vēl kādas 2min, lai sēnes atdod savu mitrumu. Tālāk pievienojam smalki sakapātu ķiploku un smalki sakapātu ingvera sakni. Maisot pacepjam kādu vienu minūti, lai ingvers un jutīgais ķiploks nepaspēj piedegt. Lejam iekšā buljonu (vai novārītu ūdeni) un sojas mērci. Garšvielas nekādas nevajag, jo visur ir dabiskā garšu spēle ar ko pietiks, lai apspēlētu šo visu. Kad zupa uzvārījusies metam iekšā vistu šķinķīšus, samazinam uguni un lai vārās kādas 20min. Pēc tam izķeksējam šķinķīšus un sagriežam strēmelēs, gabaliņos, kubiciņos vai kaut zvaigznītēs, ja Jums tā patīk. Ir kam patīk viņu sagriezt uz pusēm un tādu arī likt zupā. Katram savs. Integrējam vistu atpakaļ un pavāram vēl kādas pāris min, kamēr uztaisīsim nūdeles.

Rīsu nūdeles liekam dziļā bļodā un pārlejam ar verdošu ūdeni. Lai pamirkst kādas 3minūtes (vai tik cik rakstīts uz paciņas). Nūdeles notecinam un liekam servēšanas bļodās. Pārlejam ar zupu un virsū uzliekam gareniski uz pusēm pārgrieztu olu (ola ir ar šķidru vidu tā kā visērtak ir viņu vienkārši pa vidu gareniski iegriezt un "atvērt vaļā"). Pārberam ar sagrieztiem zaļajiem lociņiem un pasniedzam.

Voilā! Garšīgs zupāns.

Pēdējo reizi rediģēja 🌿🌿🌿, 2020. gada 29. martā, 11:23.
🌿🌿🌿
Biedrs
🤙 420 metrus no zemes 🌿
881 atbildes forumā
Online: 105d 19h 10m
Redzēts Vakar, 19:49
Pievienots, 2020. gada 31. martā, 19:31
0
post

Tā kā šodien sanāca pabuhāt aliņu pusdienās sev uztaisīju pelmeņus. Bet esmu labs čuvaks un padalīšos ar recepti.

Vajadzēs: kauliņus buljonam (pa lēto var pirkt vistu muguriņas, kuras pie aliņa var pēc tam noskrubināt), pelmeņus, sīpols, burkāns, melnie pipari, aromātiskie pipari, lauru lapas, sojas mērce, kaltēti ķiploki, kaltēti sīpoli.

Sākumā taisam buljonu, jo tikai plebeji vāra pelmeņus ūdenī. Iemetam kauliņus katlā ar aukstu ūdeni un uguni uz max apakšā. Kad ūdens uzvārīsies no kauliem sāks nakt sūdi laukā. Tos ar putu karoti nosmeļam un turpinam smelt kamēr ūdens paliek +/- dzidrs. Metam iekšā veselu nomizotu sīpolu un notīrītu nomizotu burkānu. Ieberam aromātiskos un melnos piparus un pāris lauru lapas. Vāram kādas 20min (ja Jums kauliņi no cūkas tad vismaz stundu) uz tādas uguns lai knapi burbuļo.

Kad buljons gatavs smeļam laukā visu, kas tur ir. Viss izņemot kauliņus var ceļot pa taisno uz miskasti, jo viss viņu labums ir ūdenī. Tagad tajā ūdenī beram pelmeņus un liekam sildīties cepeškrāsni uz kādiem 200C. Pelmeņus vāram tik ilgi kamēr pirmie sāk uzpeldēt (no sērijas al-dente stāvoklis). Ķeksējam viņus laukā un kārtojam uz cepešapannas vienā slānī (apakšā paliekam cepampapīru vai ieziežam ar kādu smērvielu). Apšļakstinam ar sojas mērci un uzberam kaltētos ķiplokus un kaltētos sīpolus. Šaujam krāsnī iekšā kamēr apbrūninās.

Uz šķīvja ar krējumu un sagrieztiem zaļajiem lociņiem.

Voilā!

Pēdējo reizi rediģēja 🌿🌿🌿, 2020. gada 31. martā, 19:32.
🌿🌿🌿
Biedrs
🤙 420 metrus no zemes 🌿
881 atbildes forumā
Online: 105d 19h 10m
Redzēts Vakar, 19:49
Pievienots, 2020. gada 11. aprīlī, 22:01
0
post

Šodien sagribējās kaut ko ekstra fancy pie alus kā uzkodu. Tad nu taps cūkas mēle. Šī ir laikietilpīga recepte un šim kulinārijas šedevram vajag vismaz 2-3 stundas.

Kas mums būs vajadzīgs:

Cūkas mēle, sarkanais sīpols, saldais pipars, šampiņjons, lociņs, dillīte, ābolu etiķis, rapšu eļļa (vai arī biezo variantā eXXXtra virgin olīveļļa, bet rapšu eļļai ir maz papildus smakas tā kā arī būs derīga), melnie pipari, sāls, romas ķimenes (jeb kumīns), lauru lapas, krievu sinepes (opcionāli tiem, kam patīk asumiņš)

Lejam katlā aukstu ūdeni un metam mēli iekšā. Uguni uz maksimālo apakšā un gaidam, kad sāks vārīties. Kad sāk vārīties sākam smelt nost huiņu, kas no mēlēm nāk laukā. Kad ūdens ir +/- dzidrs nogriežam uguni uz minimālo un metam iekšā pāris lauru lapas, pāris šķipsnas sāls, pāris šķipsnas romas ķimeņu un pārīti melno piparu graudu. Vāku virsū un lai virst viss tas labums kādas stundas divas (ja gadās viena liela mēle uz 1.5kg tad visas stundas trīs). Kad mēle novārījusies sagatavojam bļodu ar ledusūdeni (vai vienkārši auksto krāna ūdeni) un metam mēli iekšā apvārtīt uz sekudēm 15-20 (pirmām kārtām nebūs tik karsta, lai "nolobītu", otrām kārtām ādiņa "apsals" un nāks nost lielākiem gabaliem). ķeksējam mēli ārā un nolobam ādu (kamdēļ pisties? nu tā āda var būt grūtāk sakožļājama un kuram patīk staipīgi gaļas gabali). Mēli tagad varam sagriezt sev tīkamos gabalos. Tā kā es to gatavoju kā uzkodu pie alus tad nu arī tapa sagriezta kumosa gabalos, bet ja taisat vakariņas kādam īpašam cilvēkam varat plakaniski pārgriezt uz pusēm (lai izskatās, kā filejas gabals) un efekts būs garantēts.

 

Laiks sagatavot mērcīti mēlei.

 

Ņemam bļodu, kur visu iebērt un aiziet. Ņemam sarkano sīpolu un smalki sakapājam. Bļodā. Ņemam saldo piparu un smalki sakapājam. Bļodā. Ņemam vienu šampiņjonu un smalki sakapājam. Bļodā. Ņemam dillīti un smalki sakapājam. Bļodā. Apmaisam lai suliņas sāk iepazīties un lejam klāt vienu šotiņu (~50ml) eļļas. Tālāk pielejam šļuku (sākumā labāk maziņu) āboļu etiķa. Uzberam melnos piparus un samaisam. Pagaršojam un pielabojam skābumu (ar etiķi). Tie, kam asums par maz neliekat vairāk piparus, bet pieliekat tējkaroti asās krievu sinepes. Efekts garantēts.

 

Samaisīto masu klājam uz mēles tādā normalā kārtā. Pārberam ar sakapātu zaļo lociņu un pasniedzam.

 

bnation-
Biedrs
RWRec
5695 atbildes forumā
Online: 66d 12h 19m
Redzēts 2022. gada 30. oktobrī, 18:59
5 Brīdinājumi
Pievienots, 2020. gada 04. maijā, 11:47
0
post

Nu es pelmeņus vissbiežāk gatavoju cepti-pasautētus, sākumā uz lielas liesmas sviestā apcepu zeltaini brūnus, un tad uz pannas nedaudz pieleju ūdeni ar garšvielām, vai labāk buljonu (nekādus mēsla buljona kubiņus, NORMĀLU mājas buljonu, vistas, liellopa, kāds ir) , lai pasautējās nedaudz kamēr šķidrums izgaro, un voala, gatavs. Klāt var uzbliezt ķiploku mērci sajaucot krējumu-majonēzi proporcijās 1:1, piespiežot vai uz smalkās rīves ķiploku, dilles, vai dajebkādus zaļumus un sāls/pipari/garšvielas. Galvenais jau ir dabūt labus pelmeņus, ne kkādus optima līnija, varētu jau mājās taisīt, bet slinkums, kādreiz jāsaņemās.

🌿🌿🌿
Biedrs
🤙 420 metrus no zemes 🌿
881 atbildes forumā
Online: 105d 19h 10m
Redzēts Vakar, 19:49
Pievienots, 2021. gada 29. jūnijā, 23:25
0
post

Neviens te neko neraksta. Pilnīgi pašam kaut kas jādara. Sākam ar to, ka beidzās alus un izlīdu no vannas jau pēc 22 un vsjo. Tā lai dzertu kaut ko labu no bāriņa negribējās, bet pamalkot kaut ko gribās. Pie reizes varētu uzēst.

Vajadzēs: alkohols, ko Jums uzdāvināja draugi, kas galīgi nezin Jūsu gaumi un negribas tam pat pieskarties (šeit tāds iet uz urrā), tomātu sula, svaigs asais pipars (man habanero bet visi der), asā mērcē (srirača, tobasco vai tml), citrons, melnie pipari, sāls (vai sojas mērce).

Visi vajadzīgo pa lielam samaisa kopā. Svaigo aso piparu viskrutāk ir sablenderēt, bet var arī vienkārši piestā ar stampiņu saspaidīt. Vajag apmēram mazā pirkstiņa gala daudz ja ir labs ass pipars. Par citronu maziņš life-hack, kas man riktīgi cepī. Sagriež šķēlēs, tad no šķēlēm nogriež maliņu. Tad sagriež pa baltajām daļiņām lai veidotos citrona šķēlīšu filejiņas. Tad šīs filejiņas iemet saldētavā uz brīdi un kad pagatavo šo kokteili beigās iemet iekšā. Sāks kust, dos skābumiņu. Mmmmm.....

 

🌿🌿🌿
Biedrs
🤙 420 metrus no zemes 🌿
881 atbildes forumā
Online: 105d 19h 10m
Redzēts Vakar, 19:49
Pievienots, 2021. gada 14. jūlijā, 00:07
0
post

Principā šautauts HAH par to, ka pajautāja kaut ko ierakstīt.

Karoč šī būs vairāk ne recepte, bet kā divi tips, kuri Jums noderēs, ja Jums garšo ēst un nav slinkums gatavot.

Pirmais ir demi-glace. Būtībā buljons novārīts līdz stingras želejas konstitencei. Ko vajag - daudz kaulus, ķiplokgalvu, burkānu, melno piparu graudus, pāris larulapas + ja esat tik advancēts ka visādas sīpolu, selerijas saknes dirsas, diļļu, pētersīļu utt kātus nemet laukā bet sasaldē, tad tie visi noderēs tieši tagad.

Sakārtojam kaulus uz pannas. Ja ir kauliņi ar taukumu vai gaļiņu pa virsu tad to virsu apberam ar miltiem mazliet. Cepam cepenē uz 180 grādiem kādu pusstundu. Vajag tikai lai aprauj un iegūst to deguma efektu. Tālāk kaulus pārkrāmējam katlā, pārlejam ar ūdeni, pieberam visu to citu, kas bija nosaukts un uz mazas uguns vāram 3 dienas. Ik pa laikam pielejam ūdeni, lai tas koncentrāts notiekās. Pēc 3 dienām ņemam kaulus utt laukā un Jums būs lipīgs buljons. Tad to buljonu nokāšam caur sietu citā katliņā un vēl tvaicējam. Šajā posmā varat paeksperimentēt ar kaut kādām garšām kas Jums patīk (čili pipars, konjaks, tomātu pasta ar baziliku utt.). Karoč notvaicējam šito visu līdz tādai biezputras konsistencei. Galu galā Jums no pilna katla pēc 3 dienu vārīšanas būs kādi 700g. Tad to masu ielejam zemā traukā un liekam lai sastingst ledusskapī. Tālāk varam sagriezt gabaliņos, salikt vakummaisiņos un kad vien taisīsiet kaut ko izcilu (steiku, gulašu utt.) pievienojiet kubiņu no tā demi-glace.

Otrais ir vistas fileja. Veikalos viņu pārdod parasti tā kā viņa dabīgi izaug un sanāk ka viena puse ir resnāka. Ja Jums kā man garšo vienkāŗši fileju izcept kā steiku un apēst, tad redz kur otrs tips. Izņemam to fileju no kastes un tur kur resnā daļa mēģinam paralēli tievajai iegriezt tā lai atvērtu vaļā ( butterfly that bitch ). Tad atverot vaļā sanāks ka visa fileja ir +/- viena biezuma ( un platāka kas vizuāli rada iespaidu ). Un tad nu šo fileju cepam uz pannas no katras puses ~1-2min un negrozam. Ļaujam 1.5-2min pacepties, apgriežam un ļaujam vēl 1-2min apcepties. Un ja Jums nejauši ir uztaisīts demi-glace, tad pēc apgriešanas iemetiet mazliet lai vistiņa pierauj to apdeguma, cepuma aromātu. Aj.....

 

Karoč te es centos atgriezt to vistu vaļā lai būtu vienādi +/-

Karoč te es cepu to vistu

Un karoč te viņa ir izcepta

🌿🌿🌿
Biedrs
🤙 420 metrus no zemes 🌿
881 atbildes forumā
Online: 105d 19h 10m
Redzēts Vakar, 19:49
Pievienots, 2022. gada 04. augustā, 22:34
0
post

Jāatdzīvina mazliet topiks.

Šodienas recepte - vārīti jaunie kartupelīši ar gaileņu mērci

Vajadzīgs: gailenes 600g, jaunie kartupelīši 400g, sarkanais sīpols (baltais ir bomžiem un marinādēm), saldais krējums (300-400ml), sviests, citronu sula vai svaigs citrons, milti, melnie pipari, sāls u.c garšvielas, kas Jums cepī (personīgi iesaku pielikt mazliet kurkuma, lai iedod tādu salduma aromātu un iekrāso mērci gaileņu krāsā)

Liekam vārīties kartupeļus ar visu mizu (jaunie kartupeļi ftw), tikmēr smalki sagriežam sīpolu. Liekam sīpolu cepties sviestā. Kad apcepies līdz tādam "tulīt gan jau būs melns" maucam iekšā gailenes (ideāli ja ir daudz mazās, kas nav jāsagriež, bet vidējām nogriežam tikai kātus bet lielās gan galviņus sagriežam uz 4), uzliekam vāku un uguni uz max. Kādas 3-4 min sviedrējam sēnītes. Noņemam vāku nolaižam, tvaiku ik pa laikam. Pēc tām minūtēm (kad pannā ir tā pavairāk jau tāds "sēņu buljons") noņemam vāku un sviedrējam nost to ūdeni. Kad palicis apmēram 5 ēdamkarotes pielejam ēamkaroti ūdeni no kartupeļiem (free ciete ftw) un ieberam miltus. Apmaisam, lai sēnes iepazīstas ar miltiem. Pacepinam kamēr sāk smaržot pēc ceptiem miltiem mazliet. Lejam klāt saldo krējumu. Beram klāt piparus, sāli utt. Piepilinam citrona sulu. Apmaisam un pagaršojam. Garša ir jālabo tagad. Nogriežam uguni uz vidēju (6/9) un vāram kamēr saldais krējums samazinās uz pusi apmēram (vai līdz sev patīkamai konsistences un garšas apvienojumam).

Liekam uz šķivja tupenīšus un lejam mērci. Baudam. 

P.S. - Ja neaizmirstat nopirkt, tad ideāli kopā ar sāli un pipariem sakapātas dilles pielikt. Un pēc tam kad pasniedz vēl svaigas dilles.

 

Pēdējo reizi rediģēja 🌿🌿🌿, 2022. gada 04. augustā, 22:49.
🌿🌿🌿
Biedrs
🤙 420 metrus no zemes 🌿
881 atbildes forumā
Online: 105d 19h 10m
Redzēts Vakar, 19:49
Pievienots, 6. janvārī, 21:17
0
post

Sen te nekas nav rakstīts.

Šodien bija nereālākais slinkums gatavot un tā kā ir ziema vajadzēja kaut ko siltu - zupu.

 

Vajadzēs - četrus vistas pusspārnus (bez tiem mazajiem galiņiem kas ir uz spārniem), puse no vidēja burkāna, 1/4 maza sīpola, olu nūdeles, buljona kubiciņš.

 

- Vistai uzberam sāli, piparus un garšvielas pēc izvēles, samaisam un atstājam bļodiņā "marinēties"

- Sagriežam sīpolu un burkānus žulienne veidā ( smalkos stiebriņos ).

- Liekam ūdeni (1L) katliņā vārīties, pievienojot buljona kubiciņu.

- Uz karstas pannas saulespuķu eļļā apcepam vistu. Kad vista jau gandrīz gatava pievienojam pannā sīpolu un burkānus un cepam kamēr sīpoli jau sāk palikt tumši zeltaini.

- Kamēr vista cepas ūdens jau ir uzvārījies, ieberam kādus 60g olu nūdeles (vai vienu paciņu ātri vārāmo nūdeļu) un vāram 3min.

- Noņemam katlu no uguns un pievienojam tam pannas saturu (tie kas uz diētas var no sākuma pannas saturu uzbērt uz papīra salvetēm vai sietā notecināt no eļļas).

- Baudam karstā veidā skatoties pa logu uz krītošo sniegu.

 

Pēdējo reizi rediģēja 🌿🌿🌿, 6. janvārī, 21:28.
Gamora
Lietotājs
Ares
greekson
1267 atbildes forumā
Online: 27d 11h 31m
Redzēts 5. aprīlī, 11:42
1 Brīdinājumi
Pievienots, 6. janvārī, 21:33
1
post

Man palika žēl ka te nav citu postu.

Pa visam vienkārši, 40 min laikā.

1. Izvāri Tagliatelle, saldā krējuma mērce, šķipsniņa persilādes, tomāts, uzcep visu un pēc izvēles garšvielu.

2. Smuki saliec, rozmarīns odziņai.

3. Klāt balto vīnu.

Lietotāji skatās šo tēmu: 0